Het is een droom die velen koesteren, maar die niet voor iedereen is weggelegd. Een eigen zwembad in je tuin. Ben jij er klaar voor om deze droom uit te laten komen? Maar weet je nog niet hoe je moet beginnen? Lees dan snel verder! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voor het aanleggen van een zwembad in je tuin. Dus leg de badhanddoek en je slippers maar klaar, want na het lezen van dit artikel kun je aan de slag gaan met jouw toekomstige zwembad.
Groter is niet altijd beter
De eerste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden voordat je een zwembad neemt is; hoe groot wil je dat het zwembad wordt? Een mooi groot zwembad waar je eindeloos baantjes kunt trekken klinkt natuurlijk prachtig, maar hier zit wel een prijskaartje aan vast. Wees daarom realistisch en bedenk op de eerste plaats waar je jouw zwembad voor gaat gebruiken. Wil je inderdaad in de ochtend een frisse duik nemen en 100 baantjes trekken? Of ben je meer op zoek naar een leuk familie zwembad waar je samen met je gezin tijdens de zomer kunt ontspannen en afkoelen. Het formaat zwembad dat je kiest is dus afhankelijk van je wensen en ook van je budget. Daarnaast speelt het formaat van je tuin natuurlijk ook een rol. Stem deze drie factoren goed op elkaar af voordat je een zwembad laat aanleggen.
Hoe duur is een zwembad aanleggen?
Niet geheel onbelangrijk is het prijskaartje van een zwembad. Veel mensen denken bij een privé zwembad direct aan grote huizen waar rijke mensen wonen en in zeker zin klopt dit ook. Een zwembad in je tuin is een investering die je niet lichtzinnig moet nemen. Helaas hebben we wat betreft het kostenplaatje geen eenduidig antwoord voor je. De uiteindelijke kosten van een zwembad aanleggen hangt volledig af van je wensen. Het is misschien niet het antwoord dat je hoopte te krijgen, maar zo is het wel. Je kunt een ‘simpel’ zwembad nemen van een bescheiden formaat dat verder over weinig bijzonderheden beschikt en dan kun je de kosten aardig drukken. Wil je verschillende extra’s, zoals verwarmd water, sfeerlicht, zitplekken etc.? Dan zal de prijs al snel behoorlijk oplopen. Laat je daarom goed over de prijs informeren bij verschillende bedrijven om een goed beeld te krijgen van hoeveel je kwijt bent.
De juiste papieren hebben
Goed nieuws! Over het algemeen heb je geen vergunning nodig voor het aanleggen van een zwembad in je tuin. Maar, lees toch nog even verder, want er zijn uitzonderingen. Daarom is het altijd verstandig om even goed uit te zoeken of jouw project onder deze uitzonderingen valt. Woon je bijvoorbeeld in een monumentaal pand, of wil je een zwembad in combinatie met een overkapping aanleggen? Dan zul je het juiste papierwerk in orde moeten maken. Daarnaast is het verstandig om te controleren of jouw huis of de grond eromheen onder een bestemmingsplan valt. In dit geval kan het ook mogelijk zijn dat je een vergunning nodig hebt voor een zwembad. Gelukkig komen deze gevallen niet vaak voor en is het voor de meeste mensen mogelijk om zonder vergunning een zwembad aan te leggen.
Een zwembad onderhouden
Je eigen zwembad klinkt natuurlijk geweldig, maar wat veel mensen vergeten op het moment dat ze een zwembad aanleggen, is de hoeveelheid onderhoud dat bij een zwembad komt kijken. Om optimaal van je zwembad te kunnen genieten, moet je deze goed onderhouden en regelmatig schoonmaken. Zorg op de eerste plaats ervoor dat het water volledig kan circuleren. Stilstaand water bevordert de groei van bacteriën en algen. Zorg voor een Intex waterpomp die het volume van jouw zwembad aankan. Dit is echter niet alles wat je moet doen. Met behulp van een Intex filterpomp, filter je al het zand, vuil en zelfs algen uit je zwembadwater. Daarnaast is het belangrijk dat de waterwaardes van het water op peil zijn. Door gebruik te maken van water chemicaliën controleer je onder andere de pH-waarde van je zwembad. Voor de details kun je blad, haar en ander vuil met een schepnetje verwijderen. Of huur hier iemand voor in!