Wat is Scandinavisch design eigenlijk precies?

Minimalisme mag dan trendy zijn, maar er is één variant van strak design die nooit uit de mode zal raken: Scandinavisch interieurdesign. Het is geen geringe prestatie om terughoudend te zijn in je inrichtingskeuzes, terwijl je er toch in slaagt om een ruimte gezellig te laten aanvoelen. De stijl is zo populair omdat het zowel onze opgeruimde neigingen aanspreekt als ons verlangen om in een uitnodigende en comfortabele omgeving te leven. Wilt u de look waar de Scandinavische landen zo bekend om staan? Kijk dan eens naar deze prachtige gelaagde ruimtes.
Wat is Scandinavisch design?

Scandinavisch interieurdesign is een minimalistische stijl die gebruik maakt van een mix van texturen en zachte tinten om een strakke, moderne inrichting warm en uitnodigend te laten aanvoelen. De nadruk ligt op strakke lijnen, nut en eenvoudige meubels die functioneel, mooi en gezellig zijn.

Scandinavisch interieur design staat bekend om zijn minimalistische kleurenpaletten, gezellige accenten, en opvallende moderne meubels. Ontwerpen spelen vaak met natuurlijk licht, dat een hot item is in Scandinavische landen.

Hoge contrasten zijn het kenmerk van Scandinavisch interieurdesign. In deze volledig witte eetkamer zorgen zwarte, sculpturale meubels voor een dramatisch en impactvol statement. Moderne meubels contrasteren ook met de sierlijke architectonische details die gebruikelijk zijn in historische gebouwen in Noord-Europa.

Zelfs in nieuw gebouwde hedendaagse ruimtes zijn modieuze meubels belangrijk. Tulpentafels en zwanenstoelen worden opgewarmd door blondhouten accenten en rijke cognacleren tinten. Sculpturale takken helpen ook om de ruimte meer organisch te laten aanvoelen.

Kleurrijke kunst is zelden te vinden in Scandinavische interieurs, maar als het er is, is het vaak in grafische veelvoud, zoals in deze serie botanische prenten. In de eetkamer zijn de meubels vaak eenvoudig gehouden: stoelen uit het midden van de vorige eeuw en een zwevend buffet. Kaarsen zijn het kenmerk van de hygge-stijl en zitten vaak in eenvoudige koperen kandelaars.

Over hygge gesproken, de Denen proberen deze filosofie in alle aspecten van hun inrichting te verwerken: Maak het zo gezellig en comfortabel mogelijk. In deze kleine ruimte is het onopgemaakte bed tegen het raam geschoven en neemt het de hele ruimte in beslag. Gordijnen scheiden de slaapruimte, wat de knusheid nog vergroot.

Deze woonkamer is ingericht met eenvoudige, strakke meubels en gedempte grijstinten, die gemakkelijk koud en ongenaakbaar kunnen aanvoelen. Maar door de opvallende fotografie en de gezellige mix van texturen, zoals de schapenvacht en het kelimtapijt, voelt het gezellig aan.

Scandinavische huizen hebben vaak een open haard in de hoek van een kamer, niet in het midden van een muur. Daarom zijn de zitplaatsen vaak dienovereenkomstig ontworpen. Kleinere accentstoelen zweven dichter bij de open haard, terwijl sofa’s over het algemeen het midden van de kamer verankeren en daarachter loopruimte overlaten.

Warme houttinten en sepiatinten zijn populair in het Scandinavische interieurontwerp omdat ze een kamer zonnig en helder laten aanvoelen zonder overweldigende felle kleuren te gebruiken.

Off-whites, sepia’s en houttinten werken goed samen en creëren een gastvrije, gedempte ruimte.

Zweden en Denen zijn bedreven in het aanbrengen van lagen beddengoed op de meest uitnodigende manier. Dit omvat vaak een mix van linnen lakens, wollen dekens en een kleine collectie accentkussens, vaak in gedempte ton-sur-ton tinten. Iconische verlichting is ook gebruikelijk in Scandinavische slaapkamers, waarbij vaak de plafondarmatuur en het bedlampje worden gebruikt om een modern statement te maken.

Voeg kleine uitbarstingen van kleur toe

Als er kleur wordt gebruikt in Scandinavische interieurs, is dat vaak in kleine uitbarstingen of heldere tinten – bijna in een galerie-stijl. In deze lichte en heldere woonkamer bijvoorbeeld, wordt een neutrale basis tot leven gebracht met vloerkleden en plaids in blauwe en paarse tinten, terwijl de verschillende kunstwerken voor een scherpe uitbarsting van kleur zorgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *