Wil je nu een energielabel aanvragen? Dan moet je wel weten dat het aanvragen van een energielabel op 1 januari 2021 op de schop is gegaan. Je moet er bij het aanvragen van een energielabel voor jouw woning dus rekening houden dat de methode om het definitieve energielabel van jouw woning vast te stellen is gewijzigd. Je kunt een energielabel niet meer zelf online aanvragen. Vanaf januari 2021 moet je aan een erkende energieadviseur vragen om het energielabel van jouw woning te bepalen. Een door hem vastgesteld energielabel is natuurlijk nauwkeuriger en duurder.
De kosten van een energieadviseur
Moet je een energielabel aanvragen voor jouw woning? Dan komt er vanaf 1 januari 2021 altijd een erkende energieadviseur bij jou thuis. Wat doet een energieadviseur? Het stelt nauwkeurig het energielabel van jouw woning vast. Bovendien geeft hij ook specifieke aanwijzingen om jouw huis te verduurzamen. Door het vanaf 1 januari moeten inschakelen van een erkende energieadviseur, zijn de kosten voor het aanvragen van een energielabel wel veel hoger dan voorheen. Vanaf 1 januari 2021 betaal je voor een energielabel voor een eengezinswoning circa 190 euro en voor een appartement circa 100 euro. Voor 1 januari kon je voor circa 7,50 euro online een energielabel aanvragen.
Een nieuw label vanaf 1 januari 2021
Waarom is het energielabel aanvragen vanaf 1 januari 2020 gewijzigd? Door die wijziging kan voldaan worden aan de nieuwe Europese regelgeving. Wat staat er in die nieuwe regelgeving? Dat de hoeveelheid energie die wordt gebruikt voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie moet worden uitgedrukt in kWh per m2. Dat is dus een verklaring voor de fors hogere kosten die er vanaf 2021 voor het aanvragen van een energielabel moeten worden betaald. Dat is overigens niet de enige wijziging. Het energielabel ziet er vanaf 2021 anders uit. Wil je het oude en het nieuwe energielabel met elkaar vergelijken? Op het internet kun je het label van voor 1 januari 2021 en het label van na die datum bekijken.
Het berekenen van het energielabel
Vraag je na 1 januari 2021 een nieuw energielabel aan? Dan wil je natuurlijk weten hoe het energielabel door een energieadviseur wordt berekend. Om het energielabel van jouw woning te kunnen berekenen neemt hij de kenmerken van jouw woning op, zoals de afmetingen, de aanwezige installaties en de aanwezige isolatie. Hij berekent ook hoeveel energie er verbruikt wordt voor de ventilatie, de verwarming, het warm water en voor het koelen van de woning. De energieadviseur legt zijn bevindingen nauwkeurig vast in een uitgebreid document. Dit document bevat een samenvatting van de door de energieadviseur bepaalde energieprestaties van jouw woning. Ook bevat dit document de verbetermogelijkheden die volgens de energieadviseur voor jouw woning mogelijk zijn. Die verbetermogelijkheden voor jouw woning worden in het document uitgebreid en in detail beschreven.