PVC vloer ook met visgraat design

Het is een lange tijd in de mode geweest om de inrichting van woonhuizen een strakke vormgeving te geven. Rechte lijnen, egale oppervlakken en bij voorkeur niet te warme tinten waren het devies. Daar is nu weer verandering in aan het komen, mede door corona. Consumenten zijn duidelijk op zoek naar gezelligheid en geborgenheid. Woningen zijn niet meer toonzalen van stijl, maar een plek waar je je op je gemak wilt voelen. Een vloer die dat effect heeft is een PVC visgraat. Er zijn diverse houtsoorten die bij deze vloeren als inspiratie worden gebruikt.

Chique landhuizen

In het verleden diende een vloer in een visgraat patroon als een statussymbool. Om zo’n vloer te kunnen leggen was een flinke investering in dure houtsoorten nodig. Daarnaast moest er worden gezocht naar duur betaalde vakmensen, die de specifieke kennis hadden om zo’n vloer te leggen. Die kosten ten spijt was het resultaat oogverblindend. De stroken hout sloten prachtig op elkaar aan, en aan de randen was zo’n vloer fraai afgewerkt. In veel gevallen werd er een plint geplaatst in de bijpassende houtsoorten. Na het aflakken was zo’n vloer bestand tegen vocht. Een visgraat vloer was dus echt een sieraad in de woning.

Visgraat design in PVC

Het is een aanwinst voor de moderne collecties dat er nu PVC visgraat vloeren verkrijgbaar zijn. PVC vloeren zijn gemaakt van kunststof. Het is een vloer met een dikte van enkele millimeters. In het kunststof is een print gemaakt van een visgraat structuur, die zo scherp is dat hij niet van echt hout te onderscheiden is. De vloer heeft daarnaast een oppervlaktebehandeling gehad, die dat effect versterkt. PVC visgraat wordt geleverd in planken. Die worden op de ondergrond gelijmd. Als de vloer klaar is ziet het vloeroppervlak er als één geheel uit, dat niet te onderscheiden is van een echte houten visgraat.

Leggen van een PVC visgraat

Voor het leggen van een PVC visgraat vloer moet de hulp van specialisten worden ingeschakeld. De werkzaamheden die daarvoor nodig zijn, zijn zo specifiek, dat een klusser die niet zelf kan doen. Allereerst moet de ondervloer goed worden geëgaliseerd. Als dat onvoldoende goed gebeurt zijn er hobbels en oneffenheden op het vloeroppervlak zichtbaar. Na het egaliseren worden de planken op de ondervloer gelijmd. Daarvoor moet een speciale lijm worden gebruikt, die is afgestemd op jouw woning. Bij verkeerde lijmsoorten kunnen de planken van de PVC visgraat op den duur loslaten.

Voordelen van een PVC vloer

Een moderne PVC vloer heeft minder onderhoud nodig dan een ouderwetse houten vloer met visgraat motief. PVC kan gewoon met de stofzuiger worden gereinigd. Als er vlekken op de vloer zitten worden die met lauw water en een dweil schoongemaakt. Het is belangrijk om vocht dat op de vloer valt meteen droog te maken. Anders is er een risico dat de lijm los laat. Bij ernstige beschadigingen kan de vloer worden gerepareerd door de kapotte planken te vervangen door nieuwe. Een PVC vloer gaat goed samen met een vloerverwarming.

Tip: www.lab21.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *