Wat zijn de kosten voor een zonneboiler?

Je hebt je verdiept in zonneboilers en je bent overtuigd van de vele voordelen. Nu wil je natuurlijk wel weten wat de kosten voor een zonneboiler zijn. De kosten kunnen we je zo niet kant en klaar geven. Dat kun je wel doen door bij verschillende partijen een offerte op te vragen. Wat we wel kunnen doen is je vertellen waaruit de prijs voor een zonneboiler is opgebouwd en welke factoren er extra invloed op hebben.

Bepaling van de prijs van de zonneboiler

De kosten voor een zonneboiler bestaat uit meerdere componenten die allemaal in aanmerking genomen moeten worden. Om te beginnen er is de aankoopprijs. Dit is hoogstwaarschijnlijk het duurste deel van de zonneboiler. De prijs  wordt bepaald door de oorsprong van de boiler, de grootte van het reservoir, de mogelijkheid om ook het huis te verwarmen en de kwaliteit. Daarbij is een zonneboiler die het opwarmen van water combineert met de voorziening voor warmte in het huis altijd duurder. Ten tweede heeft de plaatsing invloed op de prijs. Hieronder lees je er meer over.

Plaatsing en onderhoud van invloed op prijs zonneboiler

Naast de prijs van de zonneboiler zelf, zijn er ook kosten voor het plaatsen van de boiler op het dak. En ook kosten voor een eventueel langere garantieperiode. Het kan ook zijn dat de kosten voor plaatsing al is inbegrepen in de basisprijs. De offerte zal dat verder voor u uitwijzen.

Ook een factor die de prijs beïnvloedt is onderhoud. Zo zal het ene toestel meer onderhoud nodig hebben dan de andere. En dat kan op de lange termijn een aanzienlijk prijsverschil met zich meebrengen.

Kosten van zonneboiler en opbrengst

Je moet ook gaan kijken naar wat in verhouding de goedkoopste zonneboiler is. Dus de boiler die zich het snelste terugverdient. Om te weten welke zonneboiler dat is, moet je enerzijds de totaalprijs bekijken en anderzijds het bedrag dat jaarlijks wordt bespaard door het gebruik van de zonneboiler. De verhouding tussen beiden geeft een zicht op de terugverdientijd.

Welke informatie is belangrijk bij de offerte van een zonneboiler?

Om een zo’n goed mogelijk beeld te krijgen van de kosten, moet de leverancier ook een zo’n goed mogelijk beeld van uw situatie ontvangen. De onderstaande informatie – naast uw NAW gegevens – is belangrijk voor het opvragen van een offerte:

  • Hoeveel personen uw huishouden telt
  • Wat uw daktype is (bijvoorbeeld schuin of plat)
  • Montage oriëntatie van de collectoren (staand of liggend)
  • Eventuele overige wensen (bijvoorbeeld een zwembad warmtewisselaar).

Zonneboiler rendement

Wat het rendement is van de zonneboiler hangt in eerste instantie af van het type zonneboiler, de grootte van het waterreservoir en de hoek waarin de zonneboiler geïnstalleerd wordt. Maar ook de positie op het dak hebben een grote invloed. Alles hangt af van de hoeveelheid zonlicht die de collectoren van de zonneboiler bereikt en de mate waarin dit licht kan omgezet worden in warmte. Voor je een zonneboiler offerte gaat aanvragen, is het misschien eerst goed om te informeren naar de ideale plek op het dak.

Terugverdientijd van een zonneboiler

De kosten voor een zonneboiler zijn dus even een investering. Wel een die u na verloop van tijd terugverdient. De gemiddelde levensduur van een zonneboiler ligt rond de 25 jaar. Maar dat valt en staat wel allemaal bij hoe u de zonneboiler onderhoudt. Dat zorgt er voor dat u een betrouwbare boiler heeft aangeschaft die ook daadwerkelijk een kwart eeuw mee kan gaan. Tegen die tijd heeft het u meer opgeleverd dan dat het u gekost heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *